Inspirerend voorbeeld 13. Esther Talboom "Een zorginnovator in een conservatieve context"

"Ik heb mijn wetenschappelijke kennispantser afgelegd om meer en meer te gaan vertrouwen op mijn innerlijk weten en intuïtie. Dat maakt dat ik nu een meer innovatieve leider ben geworden”

Marieke van Voorn

Marieke van Voorn | marieke@healingleaders.org

13 juli 2022

Deze keer val ik met de deur in huis op een terrasje aan een Utrechtse gracht. Ik vraag zorginnovator Esther Talboom wat haar recept voor helend leiderschap is. “Ik hoor vaak dat ik anderen inspireer en energie geef, maar weet niet zo goed hoe ik dat doe”. Het is een boeiend begin van een bijzonder gesprek dat gaat over haar reis langs het bouwen op wetenschappelijke kennis naar meer en meer vertrouwen op haar innerlijk weten.

Esther Talboom is Chief Innovation Officer bij Unilabs Group en Senior Researcher eHealth Applications lees ik op LinkedIn. Unilabs levert diagnostisch onderzoek in Europa.

“Ik grossier in kennis, want ik was er vroeger van overtuigd dat het mij de legitimatie gaf om leiding te geven en om op een podium te gaan staan”. Esther studeerde geneeskunde, deed een MBA, promoveerde in de huisartsgeneeskunde en studeerde vervolgens ‘disruptieve innovatie’ aan de Harvard Business School.

Naast kennisontwikkeling en een groot netwerk, vindt ze elk jaar de tijd voor een spirituele retraite om helemaal tot zichzelf te komen. Zoals: “In India heb ik ooit tien dagen gemediteerd voor universele liefde en in Botswana heb ik tijdens een leadershipcourse bijgedragen aan een natuurreservaat”.

We zijn nog maar een paar minuten in gesprek en ik raak geïntrigeerd door de combinatie van Esthers wetenschappelijke en spirituele interesse. Ze geeft aan: “Ik ben helder voelend en begaafd, net als heel veel anderen aan de top van organisaties. Niemand heeft het erover, maar dat hoeft ook niet, want heldere mensen herkennen elkaar en schakelen snel”.

In mijn boek ‘Heel de Organisatie’ schrijf ik over heel-begaafd leiderschap, waarbij hoogbegaafdheid, helder voelen en heelkundige ingrijpen samen vallen. Esther vertelt hoe zij met een hoog IQ, het aanvoelen van mensen en energieën veel voor elkaar krijgt.

“Van huis uit kreeg ik mee dat ik mijn talenten optimaal moest benutten. Mijn moeder deed gymnasium en was een groot voorstander van de autonomie van vrouwen, ondanks dat zij zelf haar intelligentie niet in een loopbaan kwijt kon. Werken was destijds not done voor vrouwen. Mijn vader leidde zijn bedrijf, net als ik, met een mix van kennis en spirituele gaven. Soms heb ik ook wel een strijd met hem geleverd, omdat hij vond dat ik met mijn pakketje kwaliteiten meer verantwoordelijkheid moest dragen dan anderen.

Ik vond dat niet altijd even rechtvaardig, maar ben dat wel gaan doen. Veel en meer verantwoordelijkheid dragen dan de meeste anderen. Tot halverwege mijn loopbaan leidde het ertoe dat veel mensen op mij gingen leunen. Mijn oma (van moederskant) deed hetzelfde als ik. Zij redde het gehele dorp en had als motto “Niet oordelen. Je doet wat je kunt”. Daarmee bood ze hulp aan bijvoorbeeld alcoholverslaafden en homoseksuelen, vooral mensen die het in de calvinistische context van de vorige eeuw moeilijk hadden.

Transformatief leiderschap: her-inneren en ont-wikkelen

Ik deed dat ook, ‘niet oordelen, mensen redden en uit de wind houden’. Dat werd op een gegeven moment veel te zwaar. Ik stopte deze dynamiek door de rollen om te draaien. Ik leerde van mijn echtgenoot -en tevens beste adviseur- dat ik anderen moest toelaten om mij te faciliteren. Zo maakte ik een omkering van ‘zorgen voor iedereen’ naar ‘zelfzorg en zorgen dat…’. Van te veel micro-management naar dienend leiderschap voor ‘heel de organisatie’. Het was een verademing”.

Als leider is Esther steeds meer zichzelf gaan her-inneren, waardoor ze haar essentie meebracht, in plaats van haar persoonlijkheid. “Ik stopte met het beantwoorden van verwachtingen van anderen en ging meer vanuit mijn zijn leiding geven. Daardoor verloor ik gaandeweg in het proces een overwegend conservatief publiek en kreeg er een innovatief netwerk voor terug. Die persoonlijke transformatie was toen een verre van leuke ervaring, met een pittig moment dat ik niet snel vergeet: “Ik stond voor een zaal met 200 artsen en onderzoekers die mijn innovatieve ideeën over digitalisering en innoveren in de huisartsgeneeskunde niet wilden of konden begrijpen. Ik kreeg achteraf smalende reacties uit de zaal”.

Systemisch verstrikkingen ontrafeld

Nu realiseert Esther zich dat ze -blijkbaar- haar publiek was ontgroeid. “Ik begrijp inmiddels welke les zich had aangediend. Onbewust zocht ik vroeger conservatieve werkcontexten op, omdat ik uit een familiesysteem kom met een dogmatische inslag. Hoewel mijn beide ouders een vrije geest hebben, hebben ze vlak na hun huwelijk gebroken met hun orthodox christelijke achtergrond. Beide families behoorden tot de zogenaamde  ‘zwartekousenkerk’.

Gedurende mijn loopbaan heb ik eenzelfde soort beweging gemaakt. Ik heb mijn wetenschappelijke kennispantser afgelegd om meer en meer te gaan vertrouwen op mijn innerlijk weten en intuïtie. Dat maakt dat ik nu een meer innovatieve leider ben geworden”.  

Pionieren, innoveren en creativiteit

“Vroeger was ik een dappere, avontuurlijke leider met stoere banen, omdat ik daar  de verantwoordelijkheid voor voelde. Nu ben ik nog even avontuurlijk, omdat ik van nature van pionieren en creatieve ideeënuitwisseling houdt. Samen met andere pioniers en out-of-the-box denkers”.  

De combinatie van wetenschap en innerlijk weten maakt Esther Talboom de inspirerende leider die ze is. “Ik werk graag met jonge mensen, met wie ik openlijk en gelijkwaardig ideeën kan uitwisselen. Daarnaast weten steeds meer innovatieve, visionaire huisartsen ons (Unilabs) te vinden, die willen praten over een andere inrichting van de huisartsgeneeskunde”.

We eindigen dit mooie, heldere en persoonlijke gesprek waarbij Esther laat zien dat transformatief leiderschap gepaard gaat met meerdere innerlijke transformaties: “De eerste keer was vlak na de geboorte van mijn eerste kind, waarna ik zelf levensgevaarlijke complicaties kreeg. Mijn intuïtie was erna sterker dan ooit”. De tweede transformatie maakte haar een dienend leider en de derde maakte haar wie ze in essentie is: een innovator van het nieuwe, in plaats van een conservator van het oude. 

Esther Talboom, wil van jongs af aan de wereld een beetje mooier maken. “Mijn ambitie is om de zorgsector menselijker te maken. Van jongs af aan voel ik me al een wereldverbeteraar, die stenen in de rivier wil verleggen, zodat wat was moeiteloos stroomt naar het nieuwe”. Haar heldere perspectief en haar transformatieve leiderschap is hard nodig, zeker in de zorgsector. 

Mijn boek ‘Heel de organisatie. Herstel het zelfhelend vermogen van de organisatie’ (2022) is verkrijgbaar via mijn website en via www.managementboek.nl.

Vond je dit interressant?

Marieke van Voorn schreef Het boek ‘Heel de organisatie. Herstel het zelfhelend vermogen van de organisatie’. Ontdek meer over het boek en bestel hem hier.

Healing leaders

I am Marieke van Voorn and I guide visionary leaders and cyclebreakers to transmute the establisment to co-create a healing and sustainable organization. 

Healing Leaders (2022) originates from Een Heldere Zaak that was founded in 2010.  

Are you interested in my newsletter?
Healing Leaders 

marieke@healingleaders.org

Healing Leaders is based in Amersfoort in the Netherlands.

Photo's: Pauli Puur

Disclaimer
Privacy statement

This website uses cookies. By using this website, you agree to the use of cookies.

Close